Öppet: onsdag, torsdag, fredag 12-18, lördag 11-16. (på begäran tom 30 november)
Entré via besök i konsthallen Lunagallerian plan 2. Prata med våra värdar så visar de utställningen!
Banala byggnader ibland centralt belägna i staden, andra gånger i stadens utkanter, på landsbygden, eller som oansenliga objekt intill mer framträdande byggnader, är fascinerande eftersom de inte omedelbart väcker ens uppmärksamhet. Dessa banala figurer är varken spektakulära, brutala eller vackra och kan variera i skala från den stora lådan till det lilla skjulet. De ges sällan några arkitektoniska särdrag, utan fyller bara en funktion – att tjäna som ackumuleringsplats till antingen produktion eller som oftast, förvaring (och ekonomisk tillväxt). De behandlas med likgiltighet av de flesta, är anonyma, men samtidigt ständigt närvarande och upprätthåller normaliteten i vardagen.
Platsen som fått agera fallstudie i detta utforskande projekt är Södertälje uthamn. En plats i ständig förändring. Mot slutet av 1800-talet närde staden en ambition om att verka som kurort åt utbrända stadsbor från Stockholm. Platsen där hamnen ligger idag var då central med sitt havsbad, dit människor via direktanslutning från tågbanan vallfärdade för att förlusta sig. Eventuellt åt de en kringla också. Den pastorala idyllen förvandlades sedan radikalt till industriort, viktig för stadens utveckling som strategisk nod med korsade landsvägar, järnvägar och sjöleder. Idag genomgår platsen återigen en reinkarnation. Hamnmagasin och lagerlokaler står tomma och inväntar rivning för att göra rum åt ett stort bostadsområde, det mest omfattande detaljplanearbetet i staden sedan 1970-talet, då stora delar av Södertäljes inre stadskärna revs för att bl.a. göra rum åt ett stort kvartersblock innehållande kulturhuset Lunagallerian.
I utställningen banale visas utdrag ur boken “Banal buildings” och fallstudien av byggnaderna i Södertälje uthamn och kopplingen till den kommande avkulturfieringen genom rivningen av Lunagallerian.
Arkitekturutställningar visar vanligtvis verk som byggts någon annanstans, ett specifikt verk eller dokumentation kopplad till en filosofisk, kreativ eller politisk process. De representerar arkitektur men är inte själva arkitektur. Till skillnad från en biennal som återkommer vartannat år så är banale förgänglig, utställningen äger rum i ett hus som snart ska rivas. Det är också en självgranskande studie där allt material som utgör själva utställningen har rotats fram ur gömmorna inifrån huset självt. Syftet är att kunna bidra med uppskattning för vår mindre ansenliga bebyggelse innan den försvinner samt framhålla vår tids arkitektoniska imperativ: att främja generativt underhåll och belysa konsekvenserna av en oansvarig byggnadskultur och försummelse. Arkitekturens spekulativa kraft ligger i dess förmåga att kunna tillföra nya värden till platser och ting genom att visualisera nya sätt att strukturera vår omgivning. Varje skiss är en ny omvärdering. Genom att anamma denna attityd, att vi aldrig börjar från noll och att ett slutgiltigt (underhållsfritt) resultat är ouppnåeligt, blir vi mer mottagliga för att kunna anamma även det ofärdiga, det ofullständiga och det oraffinerade. Vi förbinder oss till rollen som byggnadens eller platsens vårdnadshavare mitt i en pågående process, i syfte att säkerställa platsens kontinuitet.
REDAKTÖR & CURATOR Stellan Gulde
GRAFISK FORM Stellan Gulde Nicholas Niemen, Studio Stök
WWW Nils Öh, Emotional design
TRYCKERI By Wind Printed in Ödeshög, Sweden 2024
PAPPER 90g Galerie art silk
TYPSNITT Inter Regular
UTGIVARE Banal books
ARBETSGRUPP|UTSTÄLLNING Stellan Gulde Nicholas Niemen, Studio Stök Jelena Obradovic, Anna Ridder, Mikael Svensson, Rachel Wu, Anna Zander
MODELLANSVARIG Nathalie Larsson, Egil Simes
MED STÖD FRÅN Ivar & Anders Tengboms fond Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden”, Stiftelsen Helgo Zettervall, Södertälje konsthall
Under vernissagedagen den 5 oktober visades banale i en temporär lokal med entré från Garvaregatan 14 — under en begränsad tid öppnar huset upp tidigare okonstlade rum som blir en del av utställningen. Utställningen visas till den 9 november i Södertälje konstmuseum.
Länk till artikel i tidningen Arkitekten här
Ladda ner pdf (dubbelklicka) här